onsdag 7. oktober 2009

Bør rønten av valper for HD og AD bli obligatorisk? Veterinærer og røntgen ! Chicko og rehab.

Ja, jeg mener det bør være obligatorisk å røntge for HD og  AD, på alle  lapphund  valper fra 18 månders alder og før 2 års alder.

Hørte i dag at dette er obligatorisk for en stor del andre hunderaser, å røntge for begge dele.

Hvorfor mener jeg dette er så viktig?

1)  FOR HUNDENS DEL!   Jo tidligere en valp/hund får diagnosen HD og –eller AD, jo før kan det evt. behandles og ikke minst forbygge en evt. videre  forværring av sykdommen og de plager, smerter dette medfører.

Som hunde eier har vi et stort ansvar for hunden vår!

2) Ansvar overfor oppdrettere og rasen vår!

Det har tidligere kommet fram her at vi valpekjøpere  fra Fjelldronningen, har skrevet under på kjøpekontrakten, at vi vil røntge for HD. Hvorfor?

Kan da henvise til  innlegget  på bloggen til Christian.       Hvordan kan oppdretter vite om valpekull nr. 1- 2-eller 3 osv. utvikler HD / Ad eller andre sykdomme, adferd, eller annet, det vil være med på å bevare den flotte rasen Finsk lapphund er? hvis ikke vi som valpekjøper viser ansvar for rasen vår???

De fleste av oss kjøper ikke bare en hund forde den ser søt ut – eller?

3) hvorfor jeg er nå er litt streng på dette?

     på NKK database ser jeg hvor få av Fjelldronningens valper det er røntget for HD. Men hvordan nå  fram til de det mangler på B – C – D –kull ? Kan ikke være mening å være oppdretters ansvar, da har det lett for å bli en sovepute for valpekjøpere. Kanskje disse ikke helt “VET “ hvilen betydning det har og kan få, om de ikke røntger valpen sin ? Dette angår selvfølgelig også valpekjøpere fra andre oppdrettere!!!!!!!

Hva kan vi gjøre her? få et innlegg i Lapphundstikka det kanskje ikke blir lest?  Ikke alle er medlem av NLH eller andre hundeklubber og får derfor heller ikke hundesporten fra NKK. Hva gjør vi da?

Kan avlsrådet i NLK og evt. i samarbeide med NKK gjøre noe her???

Må vi vente til neste års generalforsamling, før dette emne kan tass opp???

         -------------------------------------------------

Hørte også i dag, at alle veterinærer i hele landet skal gjennemgå et kurs for å lære seg å ta RIKTIGE og GODE røntgenbilder av bl.a. hofterledd og albueledd. Dette kursopplegg startet for to år siden! så bra!

---------------------------------------------------------------------------

At Chicko har utviklet AD, vites ikke hvorfor og kan kanskje være 1 av 100 – 500 – eller 1000 FL, det utvikler dette, men har det aldrig blitt registrert tidligere, ja da vet vi veldig lite. Men nå er det opp i dagen, at det kan skje ,derfor har jeg sterk mening om at dette bør bli obligatorisk!

Koster penger er det kanskje noen det vil si, men har man råd til å ha hund, da har man også råd til å følge opp.

Må si jeg er veldig glad for det ble oppdaget nå. Tenk om han var blitt eldre og godkjent for avl og blitt brukt i parring, det hadde vært helt feil og forfærdelig for meg.

Det er mulig jeg fornermer noen med dette innlegget, det er det bare ikke noe å gjøre ved, nå har dere fått min mening og jeg hører gjerne om andres.

______________________________________---------

Chicko har i dag vært å trene” på å gå i vann” det gikk kjempe bra, han skal igjen til fredag, ialt 6 ganger i første omgang. Men da innlegget over har blitt så langt og omfattende, da venter jeg å fortelle mere om rehab, skal prøve å få tatt noen bilder derfra.

FOTO APP. mitt har gått istykker og vil bli all for kostbart å rep. uten garanti, da trenger jeg nytt, men hvilket ? merke? evt. pris, vil dere anbefale ??????????? jeg hadde et digitalt fotoapp.

19 kommentarer:

 1. Jeg må si jeg er veldig enig med deg, Inger. Men å få AD sjekking som en fast ting så må det vel være et "problem" for rasen? Samtidig så vet vi jo ikke om det er et problem for det er så få som blir sjekket.

  Og så dette med å få forandringer, det skjer sakte. Alt skal i gjennom div. kommiteer og ting tar for lang tid. I hvertfall for oss utålmodige. Jeg skjønner du brenner for dette nå som du har vært i gjennom så mye med Chicko. Det var det samme jeg tenkte når jeg fikk vite at Charlie var allergisk. Da tenkte jeg at alle lapphunder som renner fra øynene bør sjekkes for allergi. Kan jo hende det er fler med den diagnosen.

  Jeg må si jeg ikke har fått med meg at vi er pliktig til å HD-sjekke hunden. Jeg gjorde det for å vite hvor mye belastning han tåler. Og for det er greit å vite at en har en frisk hund. Det regnet jeg med at alle andre gjorde også. Men jeg har også sett at Fjelldronning-valpekjøpere ikke gjør det. Det er ikke mange etter kull-A som har gjort det. Kanskje de leser dette nå.

  Så bra det gikk fint med Chicko i dag. Venter spent på innlegget om behandlingsopplegget. Dette blir nok bra til slutt. Hold ut!!!!

  SvarSlett
 2. Jeg vurderer sterkt å røntge mine senere hunder for både frem og bak og i tilegg sjekke for patella.

  I Finland er det faktisk veldig vanlig å sjekke"alt" på lapphundene, dvs. HD, AD, Patella Luxasjon, øyne og evt. Prcd-PRA.

  Det skal sies at i forhold til at rasen er såpass stor der borte er det nesten ingen som har AD eller Patella. Patella er noe mer vanlig enn AD i følge resultater derifra.

  I min mening så bør HD være noe alle gjør uansett hva de har tenkt videre med hunden. Alex-Sander har i kontrakten at man skal røntge hunden innen en viss alder og han arrangerer også samkjørte HD-røntginger for kullene sine sånn at et helt kull blir røntget på en gang f.eks. Veldig bra synes jeg! På de siste 8 kullene sine så har han maks 1 stk i vært kull som ikke er røntget. Det gjør det jo mye enklere for han som oppdretter å vite hva han skal avle på videre og hva som evt. ikke gikk så bra. (selv om HD-statistikken hans er knallgod om dagen)

  Jeg tror nok det er mange som har tenkt til å røntge hundene sine, men venter leeenge med å gjøre det. Det er mye lurere å gjøre det tidlig synes jeg og i hvertfall før hunden er 2 år!
  Patella Luxasjon er jo en stygg sykdom som har hatt en økende grad på lapphunder. Ikke så mange at man kan kalle det en stor fare enda, men helt klart noe man bør være bevisst på.

  Men så er det jo det at skal man begynne å teste for alt bare fordi et individ har blitt sykt? For da er det ganske mye å teste for i grunn. Patella, AD, Stoffskifte, Epilepsi, Allergi osv.
  Jeg tror at det lureste man gjør er å være obs på ting og tøre å være ærlig med ting.

  Marco har en morfar og en far med stoffskifteproblemer. Pappaen hans fikk det etter at Marco ble født og er nå tatt ut av avl selv om det er snakk om en ikke arvelig type. Men jeg tester Marco for det for min egen sjele ro og fordi jeg ønsker å kanskje bruke han i avl. Han er testet negativ i år, det er en test som anses å være veldig sikker i forhold til utvikling av sykdommen, men 100% sikker test får man ikke til. Dette er en test som ser om hunden har Tyreoglobulin antistoffer og kan sees fra hunden er 2-3 år. Lettere oversatt så kan man allerede før hunden har fått sykdommen se om den har disse antistoffene, og har den det så er det nok ganske sikkert hat den vil få et thyorid problem med tiden.

  Men nok om det, det ble litt utenfor saken hehe.

  En ting jeg har lurt på er at jeg har hørt flere som har hunder med AD og at de som har AD ofte har vist mer smerter/halting enn hva hunder med HD har gjort? Er det flere som har hørt noe om det og vet frunnen? For om det er sånn og man ser et stigende tall av AD så er det jo i høyeste grad en ting å ta i betrakning om man kanskje skal anbefale å få AD testa lapphunder. Noe krav tror jeg ikke det bør bli så lenge statistikken er som den er i dag.
  På en annen side kan det jo være lapphunder som har AD uten at eierne merker det fordi de f.eks tenker at hunden har bare slått beinet litt og ikke har giddet å gå til dyrlegen osv..

  Og kjempe bra at dyrleger har kurs for å ta riktige bilder! Jeg trodde det var en selvfølge jeg, men det er det jo tydeligvis ikke etter hva man har sett..

  SvarSlett
 3. og sorry for at innlegget ble litt langt og litt utenfor saken kanskje, men jeg synes det var greit å fortelle litt om en annen sykdom også som faktisk ikke er så uvanlig.. :)

  SvarSlett
 4. Mange oppdrettere har dette i kontrakten sin, men de er allikevel ikke bundet lovmessig til å følge opp. Fordi man selv eier hunden etter man har kjøpt den, dette er kanskje en del valpekjøpere klar over, og skriver under uten egentlig å mene det...

  Toivo er faktisk AD-røntget med A;-)

  Jeg har hørt om flere tilfeller av allergi, thyorid-problemer og patella på rasen enn AD. Skulle vi sjekket for dette også?

  Da blir listen av sjekker:
  Gentest for PRA
  Allergiprøve
  HD - røntging
  AD - røntging
  Øyelysing
  Thyoridtest

  SvarSlett
 5. Hanne sin kommentar kom imellom:-)

  Det jobbes med epilepsi og katarakttester på universitetet i Helsinki. Tenker at disse testene kan være øure om man vet at det finnes på sine linjer, men det blir voldsomt om hver eneste hund skal igjennom alle typer tester...

  SvarSlett
 6. Dette blir jaggu mye å sjekke. Vet ikke helt hva jeg skal tro jeg nå.

  SvarSlett
 7. Nina:

  Man trenger selvfølgelig ikke å teste for all verden, det er ment som eksempler på hva som skjer om man skal begynne å teste for alt selv om det bare er noen få hunder som får en sykdom. Man sjekker ikke lapphunder for det samme som man tester på boxere f.eks. På de sjekker man hjertelyd og rygg røntget også tror jeg?

  Men f.eks om bror av Marco hadde fått Patella så ville jeg nok ganske sikkert ha testet Marco også.

  Egne epilepsi og katarakt tester høres bra ut! Spesiellt epilepsi er jo en stygg sykdom. Det er jo katarakt også i grunn!

  SvarSlett
 8. Skjønner det,Hanne.:-)) Vi må nok være litt obs når det blir oppdaget noe hos søsken. Kan jo ikke sjekke for all verdens sykdommer. Men kjekt å være obs, ser ut som det dukker opp litt av hvert på den finske lapphunden også. Selv om det er en frisk rase i det store bildet.

  SvarSlett
 9. Dette er skremmende. Så mange arvelige sykdommer.
  Det blir den samme diskusjonen her som hos Christian. Han nevnte en viktig ting, var det på Biri, tro?

  Hvorfor kan ikke ALLE veterinærenes opplysninger om div. sykdommer på - komme rett inn på hundens data (dogweb) så kan alle se??
  Åpenheten må begynne ett sted, det er kanskje den eneste vegen for å unngå å havna i uføret før det er for seint?

  Da Nalle ble røntga, fikk jeg tilbud om AD-sjekk i samma slengen, men takka nei. Trodde ikke det var noen grunn til det.
  Jeg er ganske så sikker på at han er frisk, og jeg sparte ham ikke for noe i barndommen. Hadde han hatt dårlige ledd, hadde det helt sikkert vist seg til nå.

  Lykke til med opp-treningen, Chicko! Håper han liker å bade ;o)

  SvarSlett
 10. Men man må ikke glemme at lapphundrasene er friskere enn så mange andre raser! Det vi nevner er bare enkelte tilfeller av ting.
  Og det med veterinær opplysninger er helt sant, men jeg tror at mye av greiene er at det tar alt for mye tid for NKK sin del. Dessuten har det vel kanskje noe med personvern også å gjøre?

  Men jeg vil ikke si at det virker som at folk ikke er ærlige om hundene sine i forhold til sykdommer. Eller det kan jo såklart være det siden jeg ikke vet om noen! Det mest komiske er vel de oppdrettere som ikke innrømmer hvordan den offisielle helsa til hundene sine er, altså det som man kan se på dogweb.. Du kan ikke juge deg bort fra det i grunn! hehe.

  Nei, men nå får jeg ta natta gitt.

  Og jeg skjønner at for mange av dere så virker det kanskje som at jeg hauser ut med alle rare sykdommer lapphunder har, men jeg sjekker mye. Det er kanskje maks 20 stk i alle land som jeg vet sikkert at har patella og det er det mest vanlige bortsett fra HD og øyensykdommer som jeg har kommet over.. I finland så blir jo alt lagret i koiranet som det heter.

  HD, AD, Patella, øyensykdommer, mentaltester, utstilling, lydighet, agility, bruksresultater osv osv. De har også en HD-indeks som vi har på noen hunderaser i Norge, men ikke på finske lapphunder da vi er en for liten rase enda. På samme side som hunden står også alle avkommene og søskene og HD resultater på disse.

  Ja skal innrømme at jeg er litt misunnelig på koiranet ja ;)

  SvarSlett
 11. Nei vi skal ikke teste for all sykdom.

  Alle de sykdomme det kommer opp her viste jeg ikke om og vi skal heller ikke skremme valpekjøpere og ei heller oppdrettere ( må ikke komme ditt hen hvor det kommer til å minne om kloning på FL).

  Ønsket mitt er, å gjøre det, det er til det beste for hunden og kan vi forebygge leddproblemer, der det finnes, på et tidlig stadie,så hunden kan få et verdigt og smertefritt hundeliv.

  Jeg er ingen tilhenger av statestikker, men fint om evt. sykdomme må bli registrert, så man kan se hvordan utviklingen på rasen vår, vil være om 10-20 år.
  I dag vet vi vel heller ikke hva det er arvelig/ genetisk betinget.

  Fremdeles er FL en liten rase her i landet og den må vi ta godt vare på.

  Til slutt: Om vi skulle ha ny hund, vil vi framdeles kjøpe fra Fjelldronningen.

  SvarSlett
 12. HDtest syns jeg absulutt burde være obl., jeg vet ikke nok til å uttale meg om AD... men intrykket jeg har er at dette er noe som forekommer skjeldent..? er vel litt enig med det Hanne sier ang å sjekke opp om det ligger noe i slekta, og teste der etter..,
  jeg skjønner ikke at folk kan la være å registrere sin hund i det hele tatt heller.. Det synest jeg burde gå automatisk..! eks - av et kull på 6, er det kun luna og børre som er registrert, det irriterer meg stort... jeg vet at en er hos oppdretter (Öinen) ho er til salgs btw... :) og de to eller tre andre er i Norge en eller en annen plass..

  SvarSlett
 13. Jeg klarer ikke helt å bli enig med meg selv om hva jeg synes om obligatorisk AD sjekking.... Jeg forstår så inderlig godt deg Inger, som er midt oppe i Chikos AD behandling nå, samtidig så er jeg enig i det andre skriver her, at la oss ikke gjøre det til et større problem enn det er (selvom det er så innmari tragisk for deg som er rammet nå). Nei dette må jeg tenkt over gitt... Jeg vil nok la min neste hund testes for AD tror jeg, samtidig som HD status sjekkes (akkurat nå blir jeg superengstelig av å tenke på at Milli skal i narkose igjen...).

  Det hadde vært veldig, veldig bra om alle helseopplysninger fremkom på DogWeb! Det høres ut som om flere enn Hanne burde være misunnelige på koiranet:o)

  Jeg er så glad for at dere har kommet i gang med opptrening Inger og gleder meg til å lese neste innlegg fra deg! Sier som Nøve, håper gutten deres liker å bade:o)

  Vedr. kamera: Hvilken prisklasse hadde du tenkt deg? Jeg er veldig, veldig fornøyd med mitt Nikon digitale speilrefleks.

  SvarSlett
 14. Om sykdommer...Patella er en liten og sjelden sykdom på både lappen og isen..Jeg har likevel bestilt time for å få patella undersøkelse..det koster i overkant av 300 kr, og tar 10 min!..En billig og enkel garanti spør du meg..hvilken unskyldning skal jeg bruke for å ikke "gidde" å ta den testen?

  AD skal også røntges, men jeg skal vente til hun tipper 2 år.

  Epilepsi test går det ikke ann å ta på hverken FL eller IF, ikke før de har isolert epilepsi genet!...Og når skjer det på en rase som egentlig ikke har det problemet?..neppe før det blir et problem!....Allergi tester må jeg undersøke mer om, men min dyrlege anbefaler det ikke!..av grunner jeg egentlig ikke forsto!...så får se hvordan det blir..

  Øyelysning blir det på neste utstilling!....Og jeg faller mer og mer tilbake på det at jeg faktisk vil Genteste Embla for PRA, selv om ingen andre IF folk gjør det!

  Hvorfor ikke liksom?

  Obligatorisk Hd og AD? JAAAA TAKK!!!!

  Mine valpekjøpere skal få gratis HD og AD røntging med på kjøpet!

  SvarSlett
 15. Marianne, alle som har lapphunder med epilepsi oppfordres til å sende blodprøve til universitetet i Helsinki, de jobber med å få til gentest, hvis det er mulig da...

  Det var ikke dyrt med patellasjekk, og AD er jo lett å ta samtidig med HD... Øyelysing og kjent PRA-status er en selvfølge for min del...

  SvarSlett
 16. Så bra at de prøver å få til en gentest på epilepsi da!...Skulle visst om det da Mira var syk, så kunne jeg sendt en blodprøve jeg og!

  SvarSlett
 17. Nå begynner kommentarene her å bli mere realistiske. Det er vel å bruke fornuften og mage følelsen sin.
  Vi iriterer oss stort set om de samme ting og våre ønsker om registrering, må det vel kunne gjøres noe med.

  Til Gry, Marte og Marianne: dere har bra og gode tanker og ønsker for, hva dere komme til å gjøre før dere evt.setter valper på tispene.

  SvarSlett
 18. Det er spennende og tankevekkende diskusjoner på bloggene for tiden! Mitt syn på obligatorisk testing av HD og AD (og for så vidt alle andre sykdommer): Det er en forutsetning da at testingen foretas av spesialister. Når diagnosen er usikker, er den ikke mye verdt. Ny testing , som f eks rerøntging, er egentlig spill av ressurser, og burde ikke vært nødvendig, og fører også til lange "helsekøer". Men så er det et viktig spørsmål om alle salgs sykdommer bør registreres på dogweb. Kan det bli for mye fokus? Eller er det bra å ha en god oversikt over rasens samlede helsesituasjon? Særlig for veterinærer og oppdrettere kan det være nyttig å ha denne kunnskapen lett tilgjengelig. Det kan også redusere myter og spekulasjoner...

  SvarSlett
 19. Hei! Det når det gjelder å teste hundene for forsjellige sykdommer er nok veldig viktig. Samtidig så må en ikke bli helt fiksert på at en må teste alt. Jeg vet at det finnes oppdrettere som ikke er så nøye og jeg håper og tror at de blir satt over sidelinjen slik at det ikke blir noe oppdrett fra deres side. Det finnes åsså så mange seriøse oppdrettere som bare vil hundenes beste!! Har ikke så god greie på detta, men jeg tror og håper at alle som vil sette valper på hunden sin/bruke handhund til avel tester grundig først!!

  Når det gjelder kamera så har jeg heller ikke så god greie på det. Men Mariken kjøpte seg et nytt fotoaperat for noen av konfirmasjons pengene hun fikk til sin konfirmasjon. Det er et Canon IXus99015. Det er like bra som speilrefleks kamera og mye mer hendig når du er på tur. Dette kan du putte i lomma og er veldig lett å ta med seg. Det har 12,1 mega pixels. Et speilrefleks kamera med masse linser og slik tror jeg blir mye hjemme pga størelsen. Dette kamera er veldig greit og hendig!! Grei pris er det åsså på det, 3500,- .
  Ha en flott dag!!

  Ønsker dere en god helg!!

  SvarSlett