lørdag 26. september 2009

Til Tina, Meres, Ragnhild og andre ang. rtg. HD, AD , av Lapphundene våre.

 

Så mye leit, det har blitt   både i nord,øst og vest.

Å ta gode røntgenbilder av hofter og albueled er vist ikke så helt enkelt.

Chicko fikk tatt rtg. av hofter d.21. august, samtidig ble det tatt bilde av hø. albue / forbein, forde han haltet da å.

Vi bruker samme veterinær igjennem 21 år,( Chicko er vår 3.hund ) ved Stenmalen dyreklinikk og de har fått et flott røntgen utstyr, det skulle hjelpe til å få tatt gode bilder. De fortalte hvor nøyaktig hunden måtte ligge for å få det riktige bilde av bl.a. hofter

De fortalte også at NKK var strenge og forlangte det ble tatt bra bilder av hofter for de kunne avlese det.

Den dagen, 21/8, ble det tatt mange bilder av Chickos hofter før vet. var fornøyd, Jeg var selv tilstede og det har jeg altid vært og fått lov å se og fått forklart rtg.bildet.

Rtg av albuen, den dag, viste ingenting.                        

Den 2. sep. var vi tilbake, da Chicko forsatt haltet mer og mer. Nye rtg. bilder ble tatt av begge forbein m/ albue og skulder, da kunne man se noe var galt og flere bilder ble tatt, de var ganske så like. Veterinæren sendte disse rtg.bilder til Radiologi Service Smådyr, altså eksperter., for å få en riktig beskrivelse. Svar tilbake var forkalkning på begge albuer.

Ved opr. av Chickos albue, nå her om onsdag, viste det seg at det var anderledes enn det rtg. bildene viste.

På Oslo dk. ble det tatt nye rtg. bilder av begge albuer og sendt inn til NKK for beskrivelse og registr.

Vel, det forandre ikke noe på Chicko sine dårlige albuer, men skal bli litt interresannt om de blir registr. som AD i databasen.

Klart vi blir forferdelig lei oss, når det er noe galt og evt. kan komme til å påvirke trivslen til hunden vår. Mange tanker går gjennem hodet og som dere å skriver,planene våre for hunden. Den værste tanken er om man kommer til å miste sin hund.

Men disse planer og fremtidsdrømme betyr så lite, det viktigste for oss er at Chicko kan få et  smertefritt ,verdigt hundeliv med turer i skog og mark.

Beroligende sprøyte eller bedøvelse av Finsk Lapphund. Her har vi hørt om skrekk opplevelser. Jeg nevnte det både for vår vet. og på Oslo dk.

Det vil nok være forskjelligt fra hund til hund, som det også kan være på oss mennesker, noen trenger mere eller mindre enn andre. Det viktigste er at hunden er under observasjon, fram til den kan stå på beina igjen.

Hvorfor det er vist C- og D hofter på hundene deres er et stort ???

Det er ingen selvfølge å få barn og det er ingen garanti på å få “ friske” barn.

Det avles mange valper av Finsk Lapphund, fine, friske og uten “ skavanker”, det er vel ej heller her noen garanti på at alle vil være “friske”.

Våre valper/ hunde er avlet på flotte friske hunder med fine stamtavler og  vår oppdretter syntes det frygtelig trist dette, som nå har kommet på hundene våre .

Dere tenker på å evt. å få tatt nye rtg. bilder. Jeg vet ikke hva jeg ville ha gjort.  HD – C, hadde jeg kanskje “akseptert”, men Ikke D eller E, med en stamtavle hvor det er HD – Fri.

Ragnhild har bestemt seg, det vil da bli ganske så spennende å få høre om resultatet på Birka.

Lykke til!

Nei dere, intet her i livet er en selvfølge.

Tenker og føler med dere og takk for dere deler dette med oss .

Jeg føler ihvetfall hvor godt det er å dele våre opplevelser med dere bloggere.

Det må være noen derute det skal ha høstferie fra skolen ? God ferie !

Her i huset og med Chicko går det bra, men litt av en prøvelse. Skriver mere om det en annen dag .

God Søndag!

16 kommentarer:

  1. Enig med deg i det du skriver, men man blir både skuffet og litt usikker om resultatet er til å stole på (når dyrlegen aldri har hørt om lapphunders sårbarhet i forbindelse med røntging) og om man bare skal resignere og godta et resultat - selv om det kanskje er feil. Det er en prosess det også, å godta noe sånt. Men det viktigste er bestandig at hunden er frisk og har en god livskvalitet, ikke om man kan avle videre eller ikke. Og du setter absolutt de rette ordene på tingene.
    Tenker jeg på dere og Chicko. Dere har det ikke lett nu. Fortsett med å holde oss oppdaterte, vi er mange som bryr oss. GOD BEDRING! Klem fra Merete og Benita.

    SvarSlett
  2. Du skriver det så godt og sant. Er så enig. Ingen ting har en garanti for at alt skal bli bra. Og det viktigste er jo at hundene våre har et smertefritt liv og godt liv.

    Ang. bedøvelse, sa min dyrlege at oppvåkningen var like viktig som selve bedøvelsen. Hunden skulle være ordentlig våken når den forlot klinikken.

    Fortsatt god helg og mange klemmer til Chicko fra oss.

    SvarSlett
  3. Veldig kjekt å høre at det går fint med Chicko!
    Som du sier er jo det aller viktigste at hundene har det godt! Jeg vet ikke om veterinæren vi tok røntgen hos var flink eller ikke. Han virket ganske usikker på hvor mye bedøvelse han skulle ta, men det må jo være vanskelig å vite også, med en rase de sikkert ikke bedøver så veldig ofte...

    Om vi omrøntger eller ikke, er vi fortsatt ikke helt sikre på. Dixie vil jo sannsynligvis aldri få vondt noe sted med C-hofter, men vi vil ikke at hun skal ha feil resultat, uansett...

    Jeg er også veldig spent på å høre hvordan det går med Emma på mandag! :)

    Og lykke til videre med behandling av Chicko! Kjempekjekt at det ser ut til å gå så fint med ham!

    SvarSlett
  4. Så informativt og veldig snilt av deg å skrive om din erfaring og observasjon om dette emne.
    Nå har jeg foreløbig valgt å ikke rtg. Ville, har pr. dags dato ingen planer om det heller.
    Så dermed er jeg lykkelig uvitende om hun har A-B-C el...D-E hofter.

    Jeg blir veldig skeptisk når jeg hører og leser om resultatene og hvor vanskelig det egentlig er å få et rikgtig bilde som viser korrekt grad AD-HD.
    Føler med dere som har våget å rtg. hundene deres.
    Tenker også på hvor godt det er med bloggen, er det ting en er usikker på, eller annet så er der allid en som har mer erfaring enn andre på et område.. det gjør godt å få gode råd når en selv sitter midt i en situasjon og ikke ser løsning:o)

    Så bra at det går fint me Chicko!!! Kan tenke meg det er en prøvelse for dere...er vel vanskelig å holde ham i ro?

    SvarSlett
  5. Merete og Tina: Jeg forstår så innerlig godt hvor vanskelig det er å takle den skuffelse og usikkerhet, dere føler og kanskje dere vil få det bedre om dere rerøntger, jeg tror det, men da må dere også være klar over at det kanskje ikke forandre diagnosen.
    Jeg har selv surfet mye på nettet om sykdomme / leddproblemer på hund og har også oppdaget, hvor dårligt og lite beskrevet det er.
    Nå har jeg en bakgrunn, det gjør, at jeg kanskje klarer å se, hva som er relevant å få vite og virker seriøst.
    Det er ikke alltid så heldigt å søke/lese om alt en finner på nettet.

    Lykke til med valget dere gjør.

    Berit: Du velger bort å røntge Ville.Ditt valg.

    Selom mine planer for Chicko om å bruke han i avl ikke hadde vært tistede, så hadde jeg røntget han for HD alligevel, uanset.
    I dag har man flere muligheter for å forebygge utviklingen av HD, jeg skal skrive litt herom i et annet innlegg.
    Vår første hund,Schæfer tispe,1989 - 1995. Hadde meget utviklet hd allerede da hun ble rtg. første gang og skulle det skje igjen med de neste hundene våre, vil jeg vite det, så tidligt som muligt i hundens liv, for å kunne forebygge de evt. lidelser, det vil komme med årene.

    Jeg tenker også sånn, selvom hunden ikke skal brukes i avl, hvor viktigt det er å få frem og dokomentert evt. skjelett forandringer og andre sykomme på hundene våre.
    Leser jo her på bloggen hvor mange det drømmer om å sette valper på tispene sine, da må vi være veldig nøye med å parre på "Friske" hunder. det er en kjempe jobb å søke tilbake på stamtavler for å finne de beste hann hunder, å jo flere valper det blir født, jo vanskeliger kan det bli å holde rasen vår fri for skavanker/sytdommer.

    Håper ikke jeg fornermer noen her, men det er mitt synspunkt.
    Vi har et stort ansvar for vår egen hund, mener også vi har et ansvar for den flotte rasen som Finsk lapphund er.
    Viser det seg at Nkk.kommer fram til Ad ( albueledd dysplasi) på Chicko, da går jeg sterkt inn for at det skal bli obligatorisk på likk linje som å rtg.for HD

    SvarSlett
  6. Dette er slett ikk dumt, Inger. Å få en obligatorisk AD røngting på lik linje som HD. Det tenkte ikke jeg på når jeg røngtet Charlie. Jeg synes også det er greit å gjøre det på bakgrunn av hva slags belastning hunden kan ha. Sykling, kløv og forskjellige aktiviteter. Da vet jeg hva Charlie tåler.

    Har også hørt at hvis en tar bilder for tidlig kan hoftene forandre seg etterpå, at en A kan bli C etter hvert. Lapphunden utvikler seg jo sent, og det har vist med hva slags aktivitet hunden har fått under oppveksten, at leddene plasserer seg fortere ved ulent terreng og å være mye løs enn en hund som stadig bare går i bånd. Det er derfor de anbefaler å ta bilder etter 18 mnd. Har flere hørt dette eller er jeg helt på jordet??? Er dette feil??? Sissel, jeg regner med du følger med, kan du komme med et innspill..

    SvarSlett
  7. Hei Nina, glad for du støtter mine synspunkter.

    Symptomer ved HD viser seg oftes senere i livet og da kan det være for sent å gjøre noe med.

    Vet. i Oslo og som jeg også har lest, vil dårlige albuer oftes vises når valpen er fra 6 - 9 månder. og vi måtte ikke vente lenge med den andre albue på Chicko, jo fortere det opereres jo bedre.
    Sissel og Per går inn for å vente med HD-rtg. til 18 månder, for å få det beste resultat.

    Å diskutere hund og synspunkter, er det vel også her like mange meninger, som hundeeiere flest.

    Det kan bli en lang kamp med bl.a. NKK om vi skal få til obligatorisk AD- røntgen. Håper på om NLH avlsråd vil dele våre synspunkter.

    SvarSlett
  8. Spennende og interessant diskusjon, dette her. Vi har ikke HD-røntget hunder vi har hatt før, men det var aldri aktuelt verken med valper eller utstilling på dem. Jeg deler imidlertid Ingers synspunkt med tanke på forebygging. Og hvis en ser for seg et aktivt liv med f eks agility, kan det vel være greit å vite om hundens fysiske forutsetninger. Likeså er det viktig å ta vare på mangfoldet i rasen, og hvis bare få hunder er "godkjente" fordi få er sjekket, er vel heller ikke det så heldig. Ellers er jeg helt enig med deg, Inger, vi får en hund, og ting kan skje. Vi har det beste utgangspunkt med seriøse oppdrettere og gode foreldre, men likevel kan noe gå galt. Den sjansen tar vi. Sånn er det bare, og så får vi gjøre det beste ut av det. Nå er vi spente på morgendagen! Bra at det går fint med Chicko! Lykke til videre!

    SvarSlett
  9. Kjære Inger. Jeg sier som de andre: "Tusen takk for at du deler dette med oss!!!" Vi har tenkt masse på dere, og håper ting ikke er alt for stritt og tungvint for dere!!

    Nina: Jeg har hørt akkurat det samme som deg mht. alder ved røntging.

    SvarSlett
  10. Hei på dere! Må si som de andre her, fint at du deler dette med oss!!

    Nina: Har lest om akurat det samme som du sier .

    gode bedring til Chicko og så ønsker jeg dere alle 3 en fin uke! Her har vi ikke høstferie før neste uke!!

    SvarSlett
  11. Jeg skjønner veldig godt skuffelsen av et dårlig HD resultat, her venter vi på HD resultater, og når man har en hund som virker 100% frisk og fin, så må det være litt sårt å få et C eller D resultat.. ektra kjedelig om man ønsker valper etter henne/han...
    Jeg var med inn på røntgen rommet og hjalp til å holde luna rett når har tok bilde.. han tok tre stk, før han var passe fornøyd.. så det er tydeligvis ikke så lett å ta gode bilder! Han sa at de så veldig fine ut, det var særlig i en tvilsituasjon at det krevdes 100% bra bilder, så det gikk nok greit med de bilda han tok, siden det så veldig bra ut! Forklarte meg og viste på røntgenbilde hva de så etter.. Så jeg går ut i fra at det er ok, og blir veldig overraska om det viser seg å ikke være det!
    Luna fikk normal dose, og en oppvåningspøyte etterpå. Våkna ganske fort, og tassa rundt når vi var hjemme. Så sov hun noen timer, så var hun tilbake til normalen igjen utpå kvelden :)
    Noen som vet hyppigheten av AD i forhold til HD?

    SvarSlett
  12. Det er jo et poeng å røntge for å få resultater fra avkom av tispe/hannhund, så det at man ikke skal ha valper e.l. er vel igrunnen ikke en grunn til å ikke røntge hunden sin...
    min vet. mente nkk hadde litt for stor folkus på HD...

    SvarSlett
  13. håper det går bedre med Chicko!

    SvarSlett
  14. Det er en ny tanke for meg dette... å rønke hunden fordi en skal ha kontroll over grad HD av avkom og linjer...???
    Det er første gang jeg hører at det er obligatorisk å rønke hund for HD...
    Vi har ikke fått noen beskjed, verken fra oppdretter, veterinær eller andre før nå, om at det er nødvendig.
    Eneste jeg vet er at dersom, en driver agility på høyt nivå, så er det greit å rønke hunden.

    Det høres jo også fornuftig ut med en kontroll når det gjelder andre aktiviteter som er belastende, tenker da på det som blir nevnt her, sykling, trekk og kløv.

    SvarSlett
  15. Takk for alle kommentarer på dette innlegg, fint å høre andres meninger og synspunkter.
    Veldig bra!

    Ha en fin uke!

    SvarSlett
  16. Interessant å lese alt som kommer frem om både HD og AD. Viktige ting for hundens ve og vel.

    Håper dere har det bra!
    Klem fra meg, nuss fra Nalle ;o)

    SvarSlett