torsdag 24. september 2009

Chicko`s albue operasjon på Oslo Dyreklinikk

 

 

Det viste seg at forandringer i hø. albueledd  var litt annerledes,  enn beskrevet ved røntgenbilder.

Info fra veterinæren Trond Bergsjø.

Inngrepet var ikke mulig å fullføre med artroskopet fordi det måtte meisles bort en benbit. Vi åpnet derfor leddet med et lite innsnitt, og har fjernet en skadet benbit fra albueleddet. Vi har også fjernet et svært stort bruskflak fra leddet. Totalt sett oppfatter vi inngrepet som vellykket.

Ved å følge opplegget som er skissert nedefor gjør vi det som er mulig for å få ledet så bra som mulig, og vi satser på at det skal bli helt funksjonelt og uten smerter.

Gå kun korte lufteturer i bånd i 4 uker.

Bruk Rimadyl i 4 uker ( smertest.)

Etter 4 uker kan mosjonen økes i takt med det benet tåler, fortsatt i bånd inntil 8 uker etter operasjonen, da skal benet tåle belastning.

Hvis haltheten på benet som ble operert i dag forsvinner i løpet av de første ukene, kan det andre benet opereres om 4 uker.

____________________________________________

Anamnese: OCD/coronoideusskade h albue, operasjon.

____________________________________________

Det var svært liten forkalkning og det er veldig bra,

men i tillegg til skaden er en svært stor og dyp OCD-lesjon ( dvs. en sprekk )

Hvorfor????????????????????????

Vet. mente skaden var oppståt ved 4 – 9 månders alderen.    Ellers hadde han  ingen forklaring til  den dålige albue.

Et genetisk/ arvelig betinget, med dårlig utviling av albueleddet ???????? viste han ingenting om. Normalt viser smerte og halthet seg på valper omkring 5 – 9-10 månders alder

????? Chicko har ikke vært utsatt for noe, eller noen form for overbelastning, skade eller traume.

Han fikk ikke lov å gå i trapper, ikke hoppet inn og ut av bil og ikke hoppet over hindre, ikke påkjørt, sparket eller andre ting som vi kan forbinne med en skade.

Om det kan ha blit feilbelastet/ skadet i forbinnelse med lek?????

Det var ikke medfødt! Så spørsmål om  hvorfor,

må stå åpent?

------------------------------------------------------------------------------

Vårt møte / opplevelse med Oslo Dyreklinikk var upåklageligt. Virket meget seriøst,  alle var imøtekommende og hyggelige. Rent og pent var der, men du verden hvor de hadde mye å gjøre, masse pas. ut og inn.

Vi fikk god info og forklaring ( jeg spurgte om en del ting og fikk godt svar, på alt jeg ønsket å vite)

Veteriæren det opererte Chicko fortalte/forklarte både før og etter operasjonen og som han sa:” vi opererer fordi vi har tro på hunden skal bli bra, ellers gjør vi det ikke.”

--------------------------------------------------------------

Så til hvordan Chicko og vi andre har det.

Det ble en lang dag. Godt vi var kjørt inn dagen i forveien.

Møtte opp på klinikken kl.07,50. Gikk derfra kl 09,00, da sov Chicko. Vet dere hvilke tanker det gikk gjennem hodet mitt da ?  Ville vi få ham med derfra i live? uff, ja ,han var i de beste hender, så det måtte bare gå bra og det gikk bra.

Lenge siden jeg har opplevet meg selv som den” hønemor” jeg følte da vi hentet Chicko igjen. Ble fortalt at han var våknet brat opp etter operasjonen, de rakk ikke engang å gi han “oppvåkningssprøyte” han hadde stått på bena og pratet til de, vært urolig.

Klart det, mor var jo ikke der og så skulle han vel både tisse og mere til, starkkers, “ dumme folk det ikke forstår hva jeg mener”.

Han hadde fått iv, 1000 ml, antibiotika og smertestillende, de er flinke og nøye med smertebehandling.

Så da vi kom for å skulle hente ham med hjem, hadde gutten jo fått tynn avf. der skulle vaskes bort og mere smertestillende, så da sov gutten endelig og var ganske så langt borte.  Nå men vi ventet på vet.kirurg skulle prate med oss og en masse papirer- info osv. det tok en tid.

Vi fikk lov å sitte ved Chicko på et “enerom” i påvente av han skulle våkne litt til live. Kl. ble vel over 19, før vi bar ham ut i bilen da var jeg så sliten, mest psykisk og trøtt etter en lang vente-forventning-og unødige bekymringers dag. Merkelig, men  tidligere på dagen lest horoskoppet mitt i VG. : “ når dagen er omme vil du oppdage du har bekymret deg unødigt” ja, ja. det var så det, da.

Selvfølgelig kjørte vi litt feil da vi skulle hjemover og det ble til en omvei, men kom da godt hjem og imellemtiden luktet det ikke noe godt fra Chicko og han ble urolig. Det forsatte i hele natt.

Stakkers Chicko, det hadde vært en fæl dag for ham. Han måtte ha kos og føle tryghet.  Vi måtte dele oss på å sove, så jeg la meg i gangen med Ckicko, da var kl. etterhvert blit 01,30.

Han måtte ofte ut å tisse, bæsje, koses til ro, ellers pep han mye, men dette var som forventet. Håper bare det kan bli litt mere søvn til natta.

Etter Harald kom opp (hadde ikke sovet mye han heller) fikk jeg sove noen timer. Men vi jo jo kjempe heldige å ikke skulle på jobb eller passe klokken, kan da sove på andre tider, når bare vi vet Chicko har det bra.

Chicko`s 1, post opr. dag:

Liten matlyst, fått Biola for å regulere magen, da han skal fortsette med antibiotika i 5 dager til.

Smertestillende 2 gange i døgnet, luftes med forsiktighet og passe på han ikke slikker såret ( skal bruke halskrage) men det er ikke så enkelt, han sitter å hyler og er redd for den. Vi forsøker litt avgangen, men må passe han ikke blir stresset. Når han skal luftes ville han gjerne gå lang tur, selom det gjør vondt, han er vant å ha vondt, så vi har helt avmålt avstann uten for hagen vår, det må han bare lære seg. Framdeles ikke helt bra i magen, men kan holde på det.

                         ---------------------------------------

Dette ble litt mye og litt til og fra, må se etter gutten osv. Vi vli bli litt bundet de neste 4 – 6 –8 ? ukene, nå må vi passe godt på såret / benet. Etter 2 uker kan han starte opp med gjenopptrening .

Deiligt vi har så fint vær og ikke så koldt.

Tar gjerne imot besøk, men Chicko kan ikke få lege på flere uker.

Dette for i kveld, ha det bra derute og TAKK for dere tenker på oss .

11 kommentarer:

 1. Det var litt av et mareritt dere har vært i gjennom. Men nå er det over. Dette kommer til å gå så bra. Klart du er hønemor, det er ikke lett å se dem ligge der.

  Fint dere kom til en så flott dyrlege og klinikk. Det er betryggende å bli tatt hånd om av proffe mennesker og bli forklart alt.

  Takk for du deler dette med oss. Ta godt vare på guttungen nå og gi han en stor klem fra oss i Larvik.

  SvarSlett
 2. Så godt at alt har godt bra. Så nå trenger Chicko og dere masse hvile!!
  Ønsker der alt godt og gi Chico en ekstra klem fra oss 4.

  Artig å lese beskrivelsen av Chicko` operasjon. Legen brukte så å si samme ord på operajonen jeg har gjor i skuldrene. For der kunne de heller ikke bruke artoskop men de måtte meisle vekk bein i skulderen.

  Ønsker der en god natt og håper dere får sovet noe mer i natt!!

  SvarSlett
 3. Å, det var litt av en dag for både Chicko og dere. Det er forferdelig slitsomt psykiskt (for oss) når hunden har vondt og ikke er helt bra - de kan jo ikke si ifra ordentlig hva det er....Masse kos, kjærlighet og pleiende omtanke er tingen, og pass nå godt på både dere selv og gutten deres. Noen natte-søvn blir det vel så som så med de første dagene - det viktigste er jo å passe på at Chicko har det bra nå. Skal se gutten blir helt fin igjen - det er jeg så sikker på....selv om det er noen uker framover i tid det.

  Ha en god helg!!

  SvarSlett
 4. Uffameg for ett tøfft kjør dere har hatt alle tre. Det blir nok noen slitsomme dager framover også, men det går den rette vegen :o)
  Artig med horoskopet for dagen! Ta det til deg.

  Lykke til store og små i Andebu.

  SvarSlett
 5. Himmel og hav for en sjau dere har vært gjennom Inger. Vi har tenkt på dere i dag.... Så deilig at dere følte dere godt ivaretatt av veterinærene. Det er ikke så lett å finne ut av hvorfor dette har skjedd med Chicko, kanksje man bare må akseptere at "det bare er sånn"?

  Nå ønsker vi dere lykke til fremover Inger, også vil vi selvfølgelig gjerne si god bedring til Chicko fra oss her på Tjøme!

  SvarSlett
 6. Varme omsorgsfulle tanker fra oss også ! Takk for at dere deler og holder oss informert.

  SvarSlett
 7. Ja, det var nok litt av en dag! Godt at den er over, og han er på bedringens vei :)
  Lykke til videre!

  SvarSlett
 8. Det var litt av en dag for dere. Så snilt av deg å dele dagen med oss, veldig interessant å lese.

  Det må være ekstra godt for deg når de var så hygglige. Så fint det veterinæren sa; vi opererer han, fordi vi har tro på at han blir bra:o)))

  Lykke til med rehabiliteringen,håper vi hører fra dere i den fasen også.
  Ha en riktig fin helg!!!

  SvarSlett
 9. Føler med dere! Vi krysser fingre for at alt går seg fort til. Er nok piggere om 2 dager skal du se. De dyra er helt utrolige! Og godt å høre at de ikke hadde operert hvis de ikke mente det ville gå bra!!! Lykke til! Skjønner at du stiller mange ????? det hadde jeg også gjort. Men det er ikke alltid man kan få svar på det man lurer på. Ønsker dere en så god helg dere kan få!!

  SvarSlett
 10. Veldig kjekt å høre at operasjonen virker som den var vellykket! Chicko blir nok helt bra igjen om noen uker, så kan han endelig slippe å ha vondt mer! :D

  Lykek til! Håper vi får oppdateringer innimellom om hvordan det går! :)

  SvarSlett
 11. Så godt at operasjonen var vellykket! Tiden foran dere med krage og forsiktighet kan nok tære på tålmodigheten, men det er det vel verdt! Vi ønsker alt godt til Chicko, og at han skal få utfolde seg fritt og uten smerter etterhvert! Og til dere ønsker vi god nattesøvn!

  SvarSlett